Øvelse - linker til islandsk tale

 

 

Her er noen linker til islandsk tale. Det kan være samtaler, opplesning eller annet som kun er talt islandsk. 


For å lære språk er lytting viktig. I første omgang er ikke meningen å forstå det som blir sagt, men å lytte til språket, høre hvordan lydene er - språkets tonefall. 

Etter hvert vil man klare å oppfatte enkelte ord og få med seg litt av innholdet.

Å lytte kan være krevende når man forsøker å forstå og bruker oppmerksomheten på forståelsen. Det er derfor viktig å ikke bruke mye energi på innholdet, men å få med seg hvordan språket lyder. 

RÚV - Ríkisútvarpið (tilsvarer NRK) er en kilde til gode programmer som ikke går så fort og som ikke har ekstra lyder i bakgrunnen. Dette er ofte programmer i podkast - eller hlaðvarp - som det heter på islandsk. https://www.ruv.is/hladvarp 

Her finner man samtaler under programposten “Segðu mér”: https://www.ruv.is/thaettir/segdu-mer 

Island og Danmark er knyttet sammen fra mange hundre år med felles konge. Kongens København var på en måte også Islands hovedstad. Dit dro islendinger for å studere og etter studiene dro de fleste ikke hjem, men bosatte seg i Danmark og da mest i København. I tre programmer fortelles det om de stedene som islendingen bodde, arbeidet og oppholdt seg i Køben.
https://www.ruv.is/utvarp/spila/af-slodum-islendinga-i-kaupmannahofn/31434/9bosl1

Under posten “Tónlist” (musikk) https://www.ruv.is/menning/tonlist kan man velge mye islandsk musikk.

“Mannlífið” - livet og tilværelsen har en del innhold som er interessant. Bl.a. er det et program om vannet. Når du åpner for kranen hjemme, eller tar en dusj, tenker du noen gang på hvordan alt vannet strømmer i strie strømmer som om det er det normale? Her er et intervju om vannet som kommer i kranen, dusjen, i svømmebassenget, etc. https://www.ruv.is/frett/2021/03/24/geta-allir-a-islandi-farid-i-sturtu-a-sama-tima 

Halldór Laxness leser fra egne romaner. Dette er opptak som er gjort gjennom mange år. RÚV har, i samarbeid med døtrene til Halldór, Guðný Halldórsdóttir og Sigríður Halldórsdóttir, gitt opptakene til det islandske folket.
Å høre forfatteren selv lese sin tekst er fantastisk. Halldór Laxness har sin egen stil,  også når han leser.

https://www.ruv.is/utvarp/spila/halldor-laxness-les-kafla-ur-eigin-verkum/31118 

Det kommer mer …  
Tags øvelser
Categories islandsk språk innhold
Visninger: 785