Når turismen tar livet av reiselivet

Albert Isafjardardjup på Vestfjordene

 

I en del av verden er masseturismen blitt til en farsott. Både urørt natur og tett befolkede byer oversvømmes av turister. Det er ikke den enkelte turisten, eller folk på tur, som er å klandre, men en grådig reiselivsnæring. 
 

For en sur fyr, tåler ingenting, skal ikke folk få lov til å reise der det er noe å se på - sier sikker noen.
 

Island er et eksempel.
I løpet av få år har turismen på Island gått fra å være en liten geskjeft til å være en av hovednæringene i hele landet. Lenge var Island litt utenfor. Det var stort sett bare de islandske flyselskapene som fraktet folk til og fra øya. Dette endret seg og i sesongen flyr nå utallige selskaper til Island.
Økningen i antall turister var mye større enn det islendingene klarte å ta i mot. På mange steder var fasilitetene til å ta imot folk fullstendig fraværende. De mest populære stedene er blitt nedtråkket og naturen utslitt. Fravær av f.eks. toaletter hindrer ikke turister i å måtte på do og da er det bare å la gå i naturlige omgivelser. 

 

Grådighet innhenter alltid - den lønner seg altså ikke. Når det strømmer på med turister og tilbudet er mindre enn etterspørselen så blir det fristende å sette prisen litt opp og så litt mer. Etter noen år er prisen gått vesentlig opp og det er blitt dyrt å reise til Island. 
 

Den britiske avisen Independent har laget liste over populære reisemål i hele verden som avisen fraråder folk å reise til på grunn av at det er overfylt med turister eller at det er blitt for dyrt. Island er et av disse reisemålene.  

“WHERE NOT TO GO IN 2020”

Iceland has seen a huge tourism boom over the last five years: since 2015 there has been an 80 per cent increase in tourist numbers, rising from 1.3 million to 2.32 million.

Det trenger ikke å være galt å drive med reiseliv. En god del av folk på reise tar hensyn og oppfører seg i pakt med omgivelsene. Det er viktig å være en god gjestgiver for de som velger å komme på besøk. 

Seler på klippe.JPG Bilde: Fra Isafjardardjup på Vestfjordene, Island

Å frede eller utnytte

Mange steder må beskyttes og skal fredes. Det er ikke en menneskerett å besøke naturområder som ikke tåler besøk av mennesker. 

Store deler av Island er områder helt eller nesten uten bebyggelse. Dette er områder med tynn eller ingen vegetasjon. Det er også store helt eller delvis fraflyttede områder, f.eks. på Nordøst-Island, hvor landbruk har måttet gi etter for markedskreftene. Utenlandske milliardærer har tatt over - kjøpt opp store landområder “der ingen skulle tru at nokon kunne bu”. Dette er rikinger som ikke sløser bort pengene sine, men lukter profitt. Uberørt natur på Nordøst-Island vil i fremtiden være gull verdt for masseturismen når andre reisemål er tråkket ned. Det er dette de utenlandske investorene satser på.
Det er derfor vanskelig å forstå at islandske myndigheter ikke evner å hindre at Island selges bit for bit.

 

Krise i turismen

Island opplever en begynnende krise i turismen. Investeringene er større enn økningen. Hoteller opplever tilbakegang. Det meldes også om endringer i turistenes atferd, de kjøper mat i matbutikker og unngår restauranter og kafeer. Det meldes også om turister som overnatter i leiebilene sine i stedet for å ta inn på hoteller.
Det er likevel ikke nedgang i antall turister som kommer til Island, men økningen er mindre år for år. 

Siden overveldende flertallet av turistene kommer til Island via Keflavik flyplass, som ligger ca 30 min kjøretur fra Reykjavik, får Reykjavik området største delen av både overnattinger og turistopplevelser. Det er mange bor på hoteller i Reykjavik og tar dagsturer ut fra hovedstaden. Om trenden blir mer i den retningen, at de fleste stopper bare i Reykjavik, så får det alvorlige konsekvenser for landsbygden og den reiselivsnæringen som har hatt oppsving på noen steder, særlig på Nord-Island. Et godt eksempel er hvalsafari fra Husavik, et reisemål for nesten 100 tusen reisende hvert år. 

Hvalsafari 2.JPG Bilde: Hvalsafari med North Sailing Husavik 
 

Det er mye som tyder på at Island har nådd toppen. Det er flere på Island som mener det er bra og nødvendig for næringen. Til og med en tilbakegang kan gi et pusterom for å forbedre tilgjengelighet og sikkerhet og dermed også ta bedre vare på den følsomme naturen. Det er også viktig for islendingen å tenke på at de som kommer til Island er ofte folk som er mer opptatt av nettopp urørt natur og naturfenomener og ikke folk som bare betaler for å få. De må justere prisnivået og ikke løpe etter grådigheten, slik man dessverre tidligere gjorde bl.a. med silda, som endte med at den tok slutt i 1968.
 

Island har ca 360 tusen innbyggere. Antall turister som kommer til Island i 2018 og 2019 er i overkant av 2.3 millioner. Oversatt i norske forhold vil det si at mer enn 35 millioner turister kom til Norge. I motsetning til Island, som har så å si bare en inngangsport til landet, teller ikke Norge antall besøkende - det ville være umulig. Men om det var over 35 millioner så ville vi merke det! 

Det er lett å påstå at Island er blitt et offer for masseturismen. 

 


Djup vestfirdir.JPG  Hvalsafari 2.JPG  Seler på klippe.JPG 

Tags reiseliv turisme
Categories samfunn
Visninger: 2341