Albert Einarsson Albert Einarsson
10/31/2022

M/S Suðurland - forliste på julenatt 1986

M/S Suðurland var et islandsk fraktskip i rederiet Nesskip. 

I månedsskiftet november desember 1986 ble Suðurland fullastet med tønner fra Dale Tønnefabrikk i Dalsfjord i Norge. Tønnene skulle til Island der sildesalting pågikk for full maskin. 
1986 var et rekordår for salting av sørlandssild. 

Totalt ble det saltet i mer enn 278 tusen tønner. En god del av tønnene kom fra Dale Tønnefabrikk. 

Vi har ikke opplysninger om hvor mange sildetønner M/S Suðurland lastet i Dale, men fraktskipene kunne mange laste rundt 30 tusen tønner. 

På vei ut Dalsfjorden ramla en av tønnene av skipet og drev opp i fjæra på nordsiden av fjorden, i Rivedal. Alle de andre tønnene om bord kom over havet og ble etter hvert fylt opp med sild. 

Suðurland losset de tomme sildetønnene på Island og ble raskt lastet igjen med tønner, denne gangen tønner fulle med sild som skulle til Murmansk i Sovjetunionen. 
Russerne var ivrige kjøpere av sild fra Island. 

Suðurland dro ut på reisen like før jul og når skipet var om lag 290 nautiske mil øst for Langanes sendte skipet ut en nødmelding. Skipet hadde da fått en stor slagside. En halvtime senere kommer melding fra kapteinen om at skipet holder på å gå ned og at mannskapet går i livbåtene. 

 

Svømte i fintøyet

Når skipet var i ferd med å gå under ble to gummi redningsbåter kastet på sjøen. Den ene forsvant umiddelbart ut i nattemørket. Den andre fikk flere hull men holdt seg flytende halvfull med vann. 

Av det elleve mann store mannskapet klarte åtte mann å komme seg opp i livbåten. 

De forliste mennene tilbrakte elleve timer i en lekk og revnet livbåt. Tre av dem omkom før et britisk Nimrod fly kunne kaste en ny livbåt mot dem. 

De fem som fortsatt var i live ble reddet av en redningshelikopter fra den danske redningsskøyte Vædderen ved ett tiden på juledag.   

På julekvelden hadde mannskapet tatt på seg fintøyet: 

Det var høy sjø men ikke verre enn det at de skulle spise sammen julemiddagen. Plutselig fikk skipet et voldsomt slag som førte til at det begynte å få slagside. Det gikk fort og det ble ikke tid til å få på seg andre klær. Mannskapet var derfor dårlig rustet til å svømme over til livbåten. Sjøen var iskald. Kapteinen ble sist sett da en brottsjø red over skipet. 

“Båten var i dårlig forfatning. Vi måtte stå oppreist i livbåten, noe som ikke er det letteste under disse omstendighetene, høy sjø og vindkast. De som satte seg reiste seg ikke igjen”, sa Jón Snæbjörnsson, styrmann til avisa Morgunblaðið, 28. desember 1986. ”Det var helt klart en forferdelig situasjon, men vi trodde hele tiden at redningen ville kommer. Vi snakket hele tiden sammen”. Jón sa at de regelmessig hadde navneopprop i gruppen og at samholdet hadde mye å si.

Årsaken til forliset 

Etter ulykken ble årsaken til forliset mye diskutert. 

Boka “Útkall í Atlantshafi á jólanótt” (Utkall i Atlanteren på julenatt, av Óttar Sveinsson, 1999) handler om skipsforliset og trekker opp alternative årsaker til forliset. 

Både britiske og russiske ubåter var i området og en teori handler om at Suðurland ble truffet av en ubåt som gjemte seg under skipet. Det var et voldsomt slag som skipet fikk. I 2014 kom “Höggið” (Slaget), en filmdokumentar “om forliset og mulige årsaker til det. “Höggið” fikk “Eddaprisen” for dokumentar i 2015.

Den offisielt vedtatte forklaringen, som var konklusjonen til Granskingsutvalget, at sildetønnene i lasterommet ikke hadde vært skikkelig festet og derfor blitt knust når skipet fikk på seg brottsjø. At dette siden førte til at skipet fikk slagside og gikk ned. 

De alternative forklaringene er at en ubåt hadde kommet opp under skipet og forårsaket ulykken. Det påstås at det var både britiske og russiske ubåter i området og for å gjemme seg for hverandre ble ubåtene plassert under større skip som seiler på overflaten. Det påstås at det var en britisk ubåt under Suðurland denne julekvelden. Noe hadde gått galt og ubåten traff Surðurland. 

Den alternative forklaringen ble ikke nærmere undersøkt, men britiske myndigheter nektet all befatning med saken. 

Linker til medier med omtale om forliset:

Mannlíf:

Morgunblaðið: 

Vísir: 

Kvikmyndavefurinn: Om filmen "Höggið" (Slaget)

Wikipedia: 


 




Tags M/S Suðurland Siglufjörður Suðurland forliset tunnan heim
Categories historie
Visninger: 169