Et flyselskap flyr ikke mer - WOW

Det islandske lavpris flyselskapet WOW Air flyr ikke mer. Selskapet gikk konkurs 28. mars 2019. WOW Air ble etablert i 2011 av investoren Skuli Mogensen som satte seg som mål å bli stor og innflytelsesrik på flyreiser over Atlanteren, med base på Island. I en periode så det ut som selskapet var i ferd med å lykkes. Nye flyruter og fortsatt lave priser.

 

Skuli Mogensen var alene eier av WOW Air. Selskapet opprettet og dyrket fram en egen profil og en egen måte å arbeide på - WOW skulle bli enestående. Det lyktes bra og de ansatte kjørte selskapet og ble kjørt av selskapet. Det å jobbe i WOW var ikke som å jobbe i andre flyselskaper, det var WOW! - enestående. På denne måten klarte WOW å vokse og gjøre seg gjeldende, først som den lille ved siden av Icelandair og så etterhvert ved siden av. Målet var å bli større - bli størst.

 

Som de fleste vet betyr en rask vekst store utfordringer. Flere penger går ut enn de som kommer inn - det betyr at selskapet spiser opp egne penger eller samler gjeld.

 

Mogensen uttalte ved en anledning at WOW Air tok sikte på å tilby gratis flyreiser! 

I den virkelige verden må en slik drøm forbli en drøm.

 

Et flyselskap som ikke eier fly, men leier, lever farlig, lever på kanten. Selskaper som utelukkende eier fly til utleie har ikke ansvar for passasjerer eller mannskap og bryr seg ikke om flybilletter koster mye eller lite - kun at leien betales.

 

I 2018 kom signalene om at det ikke gikk så bra for WOW. Kanskje var det reelle problemer, eller kanskje det var voksesmerter det dreide seg om. Eieren mente det siste, det var problemer med å vokse så raskt. Ut på året eskalerte problemene. WOW Air innledet forhandlinger med hovedkonkurrenten, Icelandair, om oppkjøp. Icelandair trakk seg. WOW Air innledet desperat forhandlinger med amerikanske Indigo Partners, som er medeier i flere flyselskaper, men disse førte ikke til noe.

28. mars ble det slutt på WOW Air eventyret - selskapet ble erklært konkurs.

 

Over et tusen medarbeidere i WOW og noen hundre medarbeidere i andre selskaper på Island hadde ikke lenger en arbeidsplass å gå til.

 

WOW Air - etablert i 2011 av en person som hadde tjent opp en god del penger. WOW Air var hele tiden eid av en person. Selskapet vokste i antall fly, ansatte, destinasjoner og det så ut til å lykkes godt. De ansatte var blitt godt over ett tusen og totalt kan man regne med bort i mot to tusen arbeidsplasser når tilknyttet service på flyplassen i Keflavik regnes med.

 

WOW Air hadde ca 20 prosent andel passasjerer til Island. Det er en ikke ubetydelig aktør som forsvinner.

 

Kunne dette ha endt på annen måte?

 

Icelandair og Indigo Partners hadde gjentatte ganger fått kikket inn i selskapets regnskaper og trukket seg og ment det ikke var noe å hente. Diverse selskaper som hadde utestående gjeld hos WOW Air ble overtalt til å gjøre om gjeld til aksjer, aksjesalg, etc tilførte ikke nok penger til at selskapet kunne holde det gående. Mogensen mente det var bare spørsmål om noen få timer til han kunne skrape sammen nok penger.

WOW Air hadde opparbeidet seg en stor gjeld - 24 milliarder ISK, ca 1,7 milliarder NOK. Det er ikke småpenger. Noen mente den islandske staten skulle tre til og redde WOW Air, med begrunnelse at konkurs ville fått vitale følger. Det skjedde ikke - regjeringen ville ikke redde WOW Air.

 

Til slutt er det over ett tusen arbeidsledige. Ikke alle vil få det lett å skaffe seg ny jobb. Det er mange kvinner som har spesifikk arbeidserfaring. En del av de ledeige er samboere, begge mister lønn og fast arbeid. Det er dette som er den såre realiteten.

 

En person som tjente godt med penger satset alt på å starte et flyselskap. Som privat eier, alene eier, skulle han skape noe stort. Han fikk de ansatte til å yte maksimalt - WOW Air skulle bli det glade flyselskapet, som også skapte glede med sine lave priser. I dag er gleden en historie, i dag er gleden trist.

WOW Air er ikke det første og eneste flyselskapet som går denne veien på Island. Det er kanskje det største som har gått konkurs. Tiden vil vise om WOW Air var noe annet enn en boble, uten annet enn de ansatte som skapte den reelle verdien. Så lenge det varte.Tags WOW Air
Categories samfunn
Visninger: 1067